Витамин Б / Vitamin B

Показани 1 от 20 | 198 (10 Страници)

Витамините от група Б са водоразтворими витамини. Преди години се смяташе, че има само един витамин B. Изследванията обаче показват, че той се състои от няколко отделни витамина. Когато говорим за всички тях, ги наричаме „витамин Б комплекс”.

Важна характеристика на този комплекс е, че всички витамини в него работят заедно. Ето защо е по-разумно да приемате витамин B комплекс, а не отделни витамини. Това ще ви помогне да поддържате добър баланс между различните витамини от група В.

Въпреки това има редица случаи, когато наистина е препоръчително да се приема определен витамин B в по-голяма концентрация с цел лечение. Какъвто и да е вашият случаи, ние можем да ви предложим богат избор от всички вит Б, само на доказани производители и на страхотни цени.

А ако не сте сигурни дали се нуждаете точно от добавки с vitamin B, вижте повече за ползите, които можете да получите от него:

Почти всички витамини от тази група допринасят за енергийния метаболизъм и влияят на нормалното функциониране на нервната система. Най-простичко казано, те активират естествената енергия в тялото.

Всеки витамин B също има и собствени функции:

 • Витамин B1 (тиамин): Обикновено се дава на хората, които консумират редовно алкохол, тъй като той намалява усвояването му. В1 влияе върху мозъчната функция и може да намали вредите върху паметта и когнитивните функции, нанесени от алкохола. Той също така поддържа сърдечната функция, подобрява концентрацията и допринася за стабилната психика.
 • Витамин B2 (рибофлавин): Важен е за баланса на желязото и червените кръвни клетки. Това от своя страна е важно за преноса на кислород в нашето тяло. Приемаме го за подпомагане на зрението, за стимулиране на възстановителния капацитет на кожата и подхранването й отвътре. Препоръчваме го и за поддържане на здрави клетки, тъкани и лигавици. И накрая, В2 е чудесен лек при летаргия и умора, което пък го прави универсално средство за подобряване на общото здраве и психика.
 • Витамин B3 (ниацин): Той също може да бъде полезен във възстановителните процеси на кожата, тъй като поддържа лигавиците и тъканите. Но не неговата роля не свършва дотук: той благоприятства нервната система, енергийната система и продуктивността ни. Има две форми: ниацин и никотинамид. И двете се различават с своето действие.
 • Витамин B5 (пантотенова киселина): Допринася за нормалната мозъчна дейност, участва в метаболизма, в регулирането на някои хормони и стимулира транспортирането на важни вещества до органите, особено до мозъка.
 • Витамин B6 (пиридоксин): Това е многофункционален витамин, който участва в различни биохимични функции. Той помага за образуването на червени кръвни клетки, за баланса на хормоните, за силна имунна система и добър метаболизъм на протеини и захар.
 • Витамин B8 (биотин): Той има централна роля в управлението на вашата енергия, в разграждането на протеини, въглехидрати и мазнини. Впоследствие биотинът помага за превръщането на тези макронутриенти в енергия.  Той е важен също за вашата коса, кожа и нокти. Може ли да спре биотинът косопада? Установено е, че той увеличава производството на кератин и стимулира растежа на космения фоликул. Ако сте с тънка коса, склонна към косопад, той определено може да ви помогне. По същия начин той ще укрепи и кератина в нокттите, подобрявайки тяхната дебелина и твърдост.
 • Витамин B11 (фолат): Този витамин е много важен за бременните жени, тъй като участва в образуването на фолиева киселина. Препоръчва се преди зачеването и по време на бременността.
 • Витамин B12 (кобаламин): Съдържа се само в храни от животински произход, поради което вегетарианците и веганите трябва да следят неговите нива. Ако сте от тях, можете да приемате от нашите добавки с витамин B 12, които ви предлагаме на изгодна цена. Те ще допринесат за нормалната психологическа функция, ще стимулират производството на червени кръвни клетки и клетъчното делене. А също така и ще ви помогнат да поддържате имунната си система силна, особено в състояния на хронична умора, стрес и изтощение.

Защо В12 е сред най-продаваните ни добавки?

Вече споменахме, че можете да го получите само от храни с животински произход. Това означава, че много хора приемат твърде малко от него. Вярно е, че при здравословна диета не би трябвало да имате недостиг, но с наближаването на мрачните дни, полезните храни намаляват за сметка на вкусните изкушения по рафтовете на магазините. Те обаче не ви носят необходимото количество от vit B12.

Веганите трудно си набавят от този витамин и едно от най-добрите решения на компенсирането на този факт е приемът на витамин B12 чрез продукти, които можете да откриете при нас в голямо разнообразие.

Не подценявайте дефицитът на витамините от група В и по-специално на B12.

А ето и кои са най-важните задачи на витамин B12 с един поглед:

 • Предотвратяване на анемия
 • Осигуряване на добра устойчивост
 • Повече червени кръвни клетки
 • Намаляване на умората
 • Балансиране на нервната система
 • Помощ в производството и разграждането на хомоцистеин, точно както фолиевата киселина.

Болестите и състоянията, които могат да бъдат провокирани от дефицита на B12, са: нервна болка, проблеми с гърба, депресия, психоза, разстройство на личността, синдром ма хроничната умора, Паркинсон, съдови заболявания, сърдечна аритмия, емболии, безсъние, дневна сънливост, координационни нарушения, хронични чревни заболявания, кожни заболявания, нарушения на паметта.

 

Приемът на витамин Б12 таблетки ще ви помогне да се справите с умората и липсата на енергия, особено през студените месеци. Защитете се от студа и вирусите с  витамин B12 комплекс и увеличете своята устойчивост.

След като сте прекарали настинка, приемът на витамин B12 капсули ще осигури на имунната ви система необходимата енергия, за да се възстановите бързо и да не се разболеете отново. Той ви е изключително необходим в ежедневието, независимо дали сте болни, или не. Ето защо можем да го определим като полезна и необходима добавка през зимните месеци и изобщо целогодишно.

Защо е важно да не допускате дефицит на витамините от група Б?

Твърде малкото здравословна храна може да доведе до сериозен недостиг на хранителни вещества. В допълнение, активният живот, например много физическа активност, може да допринесе за дефицит на витамини от група В. Стресът обаче е основна причина за него.

Тялото ни, в това число и психиката ни, са подложени на големи изпитания, когато сме под стрес. Това води до изразходване на запасите ни от енергия. А нейната липса се отразява върху всеки един аспект от живота ни. Компенсирайте това навреме с витамини от група Б, които можете да откриете при нас.

Бременните и кърмещи жени трябва да обърнат специално внимание на В1, В2, В6 и фолиева киселина. Противозачатъчните хапчета с високо съдържание на естроген също повишават нуждата от витамини В6, В2 и фолиева киселина.

Витамините В1, В2 и В11 са особено важни за тийнейджърите поради растежа и пубертета.

Симптоми на дефицит на Vit B

Как да разпознаете лесно дефицита, така че да не му позволява да нанесе сериозни вреди? Хубаво е да знаете, че те могат да бъдат както физически, така и психически. Това означава, че трябва да търсите симптомите от проблеми с паметта до чревни оплаквания. В крайна сметка мозъкът ни е в пряка връзка с храносмилателната ни система.

Физически оплаквания:

 • Липса на апетит
 • Слаби защитни сили
 • Чревни оплаквания
 • Умора
 • Главоболие
 • Желязодефицитна анемия
 • Хормонален дисбаланс

Психически оплаквания:

 • Негативни мисли
 • Проблеми с концентрацията
 • Първи признаци на преумора без основателна причина
 • Промени в настроението
 • Чувство на безпокойство
 • Депресивни чувства.

Дефицитът на витамин B12, например, може да доведе до макроцитна анемия. Това от своя страна може да причини умора, световъртеж, сърцебиене, шум в ушите. Този дефицит може да има и неврологични последици, като изтръпване на пръстите, загуба на памет, проблеми с координацията, мускулна слабост в краката.

Дефицитът на B12 може да започне в стомаха, като най-честата причина за него е нарушеното усвояване в стомашно-чревния тракт. Този витамин се абсорбира в последната част на тънките черва, но проблемът се причинява по-рано, а именно в стомаха. За освобождаването му от храната са необходими стомашна киселина и ензимът пепсин.

В12 е свързан с протеиновия „вътрешен фактор” – компонент на стомашния сок, който се произвежда от стомашната лигавица. Ако тя е увредена, се развива дефицит. След това тялото не може да произвежда стомашна киселина, пепсин и/или „вътрешен фактор”.

Дефицитът на B12 може да доведе до проблеми с паметта. Тялото произвежда по-малко ДНК, която е необходима за размножаването на клетките. Тъй като кръвните и нервните клетки се размножават бързо, ефектът от този дефицит се забелязва първо там.

Има данни, че 10% от населението има дефицит на витамин B12 и 20% от всичко хора над 60 години. Ако нивото му е по-ниско, може да има функционален дефицит на клетъчно ниво. С приема на витамин Б12 хапчета този дефицит може да бъде контролиран.

Ако имате съмнения, че е ви достига витамин B12, или просто искате да си осигурите повече такъв превантивно, можете да изберете една от нашите чудесни капсули витамин B12 с изгодна цена. Не се притеснявайте, че по-голямото му количество би ви навредило.

Дори да приемате ежедневно от него без наличието на изразен дефицит, тялото ви ще абсорбира точно толкова, от колкото се нуждаете. Следователно дори твърде много витамин B12 в организма не може да навреди.

Кои хора трябва да помислят сериозно за прием на витамин Б12 на таблетки?

Всеки, който смята, че не е възможно да получи достатъчно витамин B от диетата си, може да помисли за хубав витамин Б комплекс на капсули на изгодна цена. Въпреки че е особено важно да си набавяте витамините от храната, нашите хранителни добавки ще ви осигурят мощна подкрепа за сложните телесни функции, особено при хората над 50-годишна възраст.

При възрастните хора количеството на витамин B12 в организма намалява годишно с 18-28 pmol/L. Така в рамките на няколко години нормалните стойности могат да паднат до нивото на дефицит. Това се случва по-често при хората с различни хематологични и метаболитни аномалии.

Дефицитът често се причинява и от атрофичен гастрит, който възпрепятства усвояването на B12 от храната. Някои често предписвани лекарства също могат да ограничат усвояването му. Като цяло по-голямата част от възрастните хора имат нарушена абсорбация на този витамин, така че приемът на добавки определено е препоръчителен.

Трябва да знаете също така, че нарушеното усвояване на B12  е временно явление и може да прерасне в пернициозна анемия. Повечето причини за дефицит не са обратими, така че диагнозата означава лечение през целия живот.

Желателно е хората над 60-годишна възраст да приемат периодично витамин B12 комплекс, за да допълват запасите си.

Най-честите симптоми на дефицит при възрастните хора са:

 • Деменция
 • Депресия
 • Необяснимо падане или блъскане в нещо, загуба на чувство за баланс, събаряне на предмети, спъване, затруднено ходене
 • Проблеми с концентрацията
 • Невъзможност да се използват правилните думи
 • Объркване, промени в поведението
 • Загуба на тегло
 • Треперене
 • Загуба на апетит.

Хората с диабет тип 2 също трябва да внимават. Някои от лекарствата, които приемат дълго време, могат да доведат до развитие на дефицит. Те пречат на нормалното усвояване на витамина от храната.

Разбира се, дори да не спадате в по-горе посочените категории, не означава, че не трябва да приемате витамин Б комплекс като хранителна добавка. Можете да го правите винаги, когато почувствате умора, когато забележите, че лесно губите равновесие или ставате податливи на депресивни мисли.

А ако живеете под непрекъснат стрес, постоянно сте в движение и не се храните балансирано, задължително направете един превантивен курс с витамин B12, който ви предлагаме на изгодна цена.

Кои витамини от група В да изберете, ако тренирате интензивно?

Витамин B6 ще бъде от голяма полза за вашите мускули. Там той играе важна роля в разграждането на гликогена, запасите от въглехидрати в тялото ви. Енергията се освобождава, когато гликогенът се разгражда. Това се случва, например, по време на спорт.

Следователно витамин B6 е осигурява енергия в мускулите и подпомага тренировъчния ви процес. Въпреки че само с прием на витамини няма как да изградите по-силни мускули, ако го включите в спортната си рутина, със сигурност няма да сбъркате. А ако добавите към него и някоя от другите ни фитнес добавки като протеин, креатин, ВСАА и др. ще получите оптимални резултати.

Vitamin B комплекс също е добър избор за хората, които спортуват активно. Всички витамини в него са необходими за изгарянето на мазнините и въглехидратите от храната. По време на това горене се освобождава енергия, която тялото използва по време на тренировка или състезание. Това се дълги основно на В1 и В5.

Освен това вит. Б комплекс поддържа енергийния метаболизъм главно чрез витамини В2 и В12. Ако търсите хубав витамин Б комплекс на капсули, с който да подкрепите тялото си по време на натоварване, ние ще ви предложим най-добрите марки. С нашите добавки ще имате повече енергия за спортните си цели, а това ще улесни изграждането на мускули.

Каква е разликата между витамин B12 и вит. Б комплекс?

Както вече казахме, вит.б комплекс включва набор от 8 витамина в оптимален баланс, така че да ви осигурят препоръчителното дневно количество от всеки от тях. B12 е само един витамин B по-висока концентрация.

Тези от вас, които са вегетарианци и вегани, могат да приемат от нашите витамин Б комплекс таблетки или капсули, защото те най-често имат дефицит на витамини В1, В6 и В12. Когато приемате витамин B комплекс, вие получавате всичките 8 витамина накуп и това ви носи редица ползи.

Помага ли за здрава коса?

Тъй като са от решаващо значение за здравето на косата, витамините от група В функционират като „метаболизатори”. Те помагат на космените фоликули да извлекат максимума от хранителните вещества, които приемате чрез диетата си. Наистина, състоянието на „недохранените” фоликули може да доведе до загуба на коса и по-специално това се случва от недостатъчно високите нива на В1, В2, В3 и В5.

Вече споменахме, че с приема на нашите витамин Б комплекс таблетки можете да стимулирате преноса на кислород до клетките, което също има връзка със здравето на скалпа и косата. Акцентирахме и на важното действие на биотина, но не само той може да ви помогне в борбата с косопада и слабия растеж.

Дефицитът на В2 може действително да възпрепятства растежа на косата ви. Неговото стабилно ниво е необходимо за поддържане на качеството и количеството й.

В3 също има важно значение за доброто състояние на косата. Той влияе върху обновяването и детоксикирането на кожата, като причинява разширяване на кръвоносните съдове. Също така превръща храната в енергия, което помага на нервната ви система и благоприятства здравето на кожата и косата. Дифузният косопад често е резултат от тежкия дефицит на В3.

Забележимо е действието и на В5,тъй като той допринася за нормалния синтез и метаболизъм на стероидни хормони, витамин B и невротрансмитери. Освен това намалява умората и поддържа умствената работоспособност.

В5 повишава подхранването на космените фоликули, има овлажняващ ефект, като снабдява косата с необходимата влага. Това подпомага правилния й растеж. В5 може да предотврати и ранното побеляване на косата и да възстанови естествения й цвят.

Дефицитът му отслабва космените фоликули, което води до нарушен цикъл на растеж и в крайна сметка до загуба на коса.

 Има много данни за положителния ефект на В5 при лечението на косопада. Осигуряването на добро ниво от този витамин може да укрепи клетките на космените фоликули и да  предотврати изтъняването на косата.

Така че, ако имате проблеми с косата, не пропускайте да разгледате нашите предложения за  витамин Б комплекс на цена за „приятели”. Ние ви предлагаме само най-доброто и гарантираме произхода на всяка една от нашите добавки. Дайте повече сила и енергия на вашата коса с витамин Б комплекс капсули и забравете за досадния косопад.

За отслабване – как става това?

Дефицитът на В1 е често срещан при хората с наднормено тегло. И това е така, защото наред с други неща, той стимулира изгарянето на въглехидратите от нашата диета. Дори когато отслабнем обаче, вече съществуващият дефицит ще остане. Затова при енергийно ограничена диета е добре да приемате витамин B таблетки.

Когато искате да отслабнете, много важен също е и В5. Той гарантира, че мазнините се освобождават от мастната тъкан и се изгарят. Но това не е всичко, B5 помага и да не изпитвате силен глад.

Хората с наднормено тегло не рядко имат и ниски нива на B6. Той ви е нужен за производството на кръв, за здрава имунна и нервна система.

Недостиг на B11 също се среща при хората с килограми над нормата, както и при тези, които не консумират поне 250 грама зеленчуци всеки ден. При жените в менопауза и с наднормено тегло също има риск от дефицит на фолиева киселина. Тя обаче е важна за правилното функциониране на нервната и имунната система и за образуването на червени кръвни клетки.

Не можем да пропуснем и дефицита на B12. Той отново се среща по-често при хората със затлъстяване.

Всичко това показва, че ако искате да отслабнете разумно, е препоръчително да приемате витамин Б12 комплекс на таблетки.

Приемайте витамин Б комплекс за нервната система, за кожата, за повече енергия и червени кръвни клетки, за здрава коса и силна имунна система. Изберете капсули витамин Б12, ако не се храните балансирано, ако се чувствате постоянно уморени и сте подложени на силен стрес.

Защо да поръчате онлайн? Ако търсите витамин Б в София, можете да поръчате от нас със „светкавична” доставка. Поръчката ви ще бъде обработена и изпратена в рамките на един работен ден. За останалите градове поръчките се изпращам в рамките на 1-2 работни дни.

Достатъчният запас от витамини от група В е от съществено значение, за да преминете през зимата здрави, силни и устойчиви. Проучванията показват, че хората със здравословен витаминен баланс боледуват по-рядко през зимните месеци.И това е така, защото те укрепват имунната система по много начини.

Обикновено през студените месеци консумираме повече въглехидрати, което означава, че има по-голяма нужда от витамин B1, за да ги разградим правилно. В противен случай ще започнем да качваме килограми, което всъщност се случва при много хора през зимата. Противодействайте на това с витамин Б комплекс, който лесно и бързо можете да закупите от нас.

Съвсем нормално е да имате повишена нужда от някои витамини по време на физическо натоварване. Наред с балансираната храна е хубаво да помислите и за витаминни таблетки.

Ние ви предлагаме пълната гама витамини от а до я, включително б12 ам, B комплекс, ниацин, биотин, рибофлавин, инозитол. А ако се интересувате от спортни добавки, не пропускайте да разгледате нашите предложения на страхотни цени.

Помислете за нуждите на своето тяло, преди то да изпита недостиг. Осигурете си най-добрите добавки на пазара, които ние сме подготвили за вас. Не купувайте случайни продукти. Ние залагаме само на проверени производители, така че нашите клиенти да получат най-доброто.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон