Кофеин

Показани 1 от 20 | 39 (2 Страници)

Кофеин на таблетки е хранителна добавка, която се предлага без рецепта в аптеките. Обикновено се използва за стимулиране и енергизиране на тялото. Някои кофеинови таблетки също имат медицински показания, като например насърчаване на кръвообращението и увеличаване на ефектите на лекарствата за болка.  

Какво представляват така наречените кофеинови хапчета?

Кофеин на хапчета е хранителна добавка, която има стимулиращ и възбуждащ ефект върху организма. Кофеинът е естествено органично съединение, което се намира в много растения. Най-популярните източници на кофеин са:

  • Кава
  • Чай
  • Йерба мате (парагвайски падуб)
  • Гуарана

Стимулиращите свойства на тези растения са известни от хилядолетия - листата им се дъвчат, задушават и стриват на прах в стимулиращи напитки, използвани, наред с други, за церемониални и медицински цели.

Кофеинови таблетки - бърз и ефективен начин за добавяне на енергия

Кофеинът на таблетки е бърз и ефективен начин за добавяне на енергия и стимулиране на нервната система, кръвообращението и метаболизма, поради което се използва често от студенти преди сесия или интензивно трениращи спортисти по време на физическо натоварване. Всеки, който се нуждае от стимулиране на нервната система може да получи желания ефект с използването на кофеин на прах, таблетки или капсули.

Може би знаете, че кофеинът като вещество се съдържа и в болкоуспокояващите, и в препаратите, подпомагащи кръвообращението.

Колко кофеин има в кафето и колко в таблетки кофеин?

Една чаша еспресо от 50 ml осигурява около 50 mg кофеин. Една таблетка от хранителна добавка обикновено съдържа двойно повече (100 mg) чист кофеин, но има и таблетки с по-висока доза – една може да съдържа до 300 mg от това вещество. Кофеиновите таблетки действат бързо, за да ви дадат енергия и да предотвратят сънливостта.

Кофеинът в тялото се метаболизира средно около 4 часа , като при някои хора това време може да е по-дълго, при други по-кратко. Зависи от генетични условия и други фактори, влияещи върху метаболизма, като диета, хормонален баланс, приемани лекарства. След поглъщане се абсорбира бързо от стомашно-чревния тракт и нивото му в кръвта се повишава след 15-30 минути.

След това, след около 2 часа, нивото му в тялото започва да намалява. Тогава, както след консумация на кафе, така и след консумация на хапчета кофеин, настъпва рязък спад на енергията, който се проявява с умора, а често и с главоболие и сънливост.

Как ефектът на кофеин таблетки се различава от кафето?

Кофеиновите таблетки или кофеин капсули могат да бъдат направени естествено - най-вече от кафе и гуарана - или произведени синтетично. Както естественият, така и синтетичният кофеин стимулират отделянето на допамин, стимулират човешкото тяло, особено нервната система. Той прави сетивните стимули по-ясни и прави когнитивните процеси, включително способността за концентрация и усвояване на нова информация (учене), да протичат по-ефективно. След консумацията на кофеин, нервната система се стимулира да работи по-интензивно за времето, през което това вещество действа върху нея.

Кофеинът също ускорява метаболитните процеси. Освен това засилва ефекта на болкоуспокояващите - затова се използва като съставка в някои лекарства от този тип, съдържащи парацетамол, ибупрофен или салицилати.

Кофеинът на таблетки действа като кафе или гуарана под формата на напитка. Основната разлика е, че кофеинът в хапчетата е по-концентриран и е по-лесно да изберете правилната доза.

Кой може да използва кофеинови таблетки?

Кофеин на таблетки често се използва от хора, които отслабват, практикуват спорт и извършват интензивна умствена работа. Предназначен е за общо здрави хора за временно стимулиране на организма. Не бива да се използва продължително време и във високи дози, защото организмът се пристрастява към него и става резистентен на въздействието му. Затова специалистите препоръчват хапчетата или капсулите да се приемат с почивки между терапиите.

За спортисти

Популярността на кофеин под формата на таблетки сред спортистите се дължи на факта, че той повишава не само умствената, но и физическата ефективност на тялото. Увеличавайки кръвоснабдяването на мускулите, той ги подобрява и увеличава тяхната сила, което ви позволява да тренирате по-дълго и по-интензивно. Една таблетка чист кофеин преди тренировка значително повишава нейната ефективност.

Средство за отслабване

Кофеинът ускорява метаболитните процеси и повишава телесната температура, като по този начин подпомага изгарянето на мазнините. Поради тази причина кофеинът на таблетки, който се предлага на изгодна цена често се използва като средство за отслабване.

Разбира се, веднага трябва да добавим, че единствено с хранителната добавка няма да получите необходимите резултати. За да сте доволни от ефекта е необходимо да спазвате и здравословен режим на хранене, както и здравословен начин на живот като цяло. Само тогава ефектът от отслабването ще бъде траен.

Кофеин на таблетки повишава способността за концентрация и предотвратява сънливостта, така че се използва с голям ефект от хора, занимаващи се с умствена работа. Стимулира централната нервна система, особено мозъчната кора, което подобрява мисловните процеси и повишава възприятието.

Цена

Fitholic.bg ви предлага богат асортимент от кофеинови таблетки, капсули и кофеин на прах, като цените са напълно достъпни за всеки. Следете редовно нашите промоции, които ще ви позволят да закупите желания продукт на много по-ниска цена.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон