CLA / Конюгирана линолова киселина

Показани 1 от 20 | 53 (3 Страници)

Така наречената конюгирана линолова киселина (CLA) е сложно съединение от различни изомери на линоловата омега-6-мастна киселина с естествен произход, намира се в растителни масла, месни мазнини и мляко. Тези мастни киселини са изключително важни за човешкия организъм.

Уникалният ефект на CLA е, че насърчава изгарянето на мазнини (включително в областта на вътрешните органи и корема) и в същото време тонизира мускулната тъкан. Тъй като в мускулите по-голямата част от мазнините се изгарят за енергия, се оказва, че CLA намалява мастната маса по два начина - директно намаляване на мастните резерви и индиректно - увеличаване на обема на мускулите, които използват тази мазнина за своята работа.

Също така, CLA има способността да изгаря мазнините в често срещаните "проблемни зони" (талия, ханш и корем), като по този начин подобрява силуета на тялото. При нас ще откриете най-добрата за CLA цена.

Конюгираната линолова киселина има синергични способности, когато става въпрос за изгаряне на мазнини и загуба на тегло - има пряк ефект както върху мастните, така и върху мускулните клетки.

Когато ядете мазнини, има само две неща, които тялото може да направи с тях: да ги използва за енергия или да ги съхранява. Така CLA предотвратява натрупването и съхранението на мазнини, като стимулира мускулните клетки да изгарят мазнини.

CLA е форма на конюгираните изомери на линоловата киселина. Интересен факт е, че човешкото тяло не е в състояние да синтезира тази съставка самостоятелно и я доставя само отвън под формата на хранителни продукти и допълнителни добавки. Затова е в списъка на агентите с изключително положително въздействие върху човешкия организъм.

Свързана линолова киселина – в кои продукти се намира?

Свързаната линолова киселина се намира в малки количества в различни храни - месо, растителни масла или млечни продукти. Технологичните процеси и методът на отглеждане могат да ограничат действителното му количество.

Интересното е обаче, че термичната обработка на месото (за предпочитане варене) може да увеличи количеството на конюгирана линолова киселина. Като част от производството на хранителни добавки, самият той се получава и изолира много често от слънчогледово масло, което е богато на линолова киселина.

Ключът към получаването на свързана линолова киселина е биохидрогенирането, при което тя се получава от линолова и алфа-линолова киселина. Този процес се основава на хидрогениране на полиненаситени мастни киселини и протича в храносмилателния тракт на полигастричните животни, т.е. главно тези, принадлежащи към семейството на преживните.

 Целият процес на хидрогениране се основава на специфични условия на околната среда - в храносмилателния тракт на тези животни има специфична бактериална флора, което позволява нейното протичане.

Става въпрос за бактерии, които ние включваме в анаеробния тип - те произвеждат ензими, които позволяват изомеризацията на молекулите на линоловата киселина, което не може да бъде случаят при моногастрични организми като хората (например, поради метаболитни условия, които правят така, че по-голямата част от линоловата киселина се абсорбира в тънките черва).

При преживните обаче тази киселина се складира в млечната мазнина, резервно и мускулно след бактериално-ензимна "обработка", като това количество е несравнимо по-голямо, отколкото при други организми от моногастрален тип.

Линолова киселина и CLA - еднакви ли са?

Технически да, но всъщност не съвсем, особено ако говорим за ефект върху тялото. И така, линоловата киселина е едно от най-често срещаните вещества, които съдържат омега-6 мастни киселини. За хората се счита за незаменима и влиза в тялото с храната, след което се превръща в арахидонова киселина.

CLA се явява една от "версиите" на линоловата киселина, но химически те все пак са две различни съединения.

Какви са разликите?

  • Линоловата киселина допринася за образуването на мастна тъкан - липогенеза, докато CLA, напротив, помага за разграждането на мастните натрупвания
  • Линоловата киселина може да задейства процесите на злокачествена трансформация на клетките, но CLA действа като вид инхибитор на развитието на ракови заболявания
  • Линоловата киселина в редки случаи може да повлияе на повишаването на нивата на холестерола в кръвта, когато CLA, както смятаме, че вече разбрахте, премахва излишните триглицериди и холестерол от тялото

Конюгирана линолова киселина на изгодна цена

Ако търсите най-добрата цена за линолова киселина, ние сме в състояние да ви предложим богат асортимент от който да избирате.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон