Магнезий на таблетки, течен и на прах

Показани 1 от 20 | 103 (6 Страници)

В нашия магазин за добавки предлагаме най-добрия магнезий, който отговаря на най-високите стандарти за ефективност и чистота. Този незаменим минерал играе ключова роля в поддържането на здравето на костите, нервната система и мускулите.

Ние сме тук, за да ви предложим различни видове качествен магнезий на достъпна цена, защото сме убедени, че здравето ви заслужава най-доброто. Разгледайте нашия асортимент и инвестирайте в своето здраве с доказано ефективни добавки от нашия магазин.

Видове магнезий за пиене

Магнезият е важен минерал, който участва във множество биологични процеси в организма. В магазините за добавки можете да откриете различни видове магнезий, всеки със свои уникални характеристики и предимства. Ето някои от най-популярните разновидности:

Магнезий глицинат (Магнезий бисглицинат)

Магнезий глицинат, познат още като "бисглицинат", представлява форма на минерала, в която минералът е свързан с аминокиселина глицин. Този вид магнезий се отличава с изключителна биодостъпност, което означава, че организмът го усвоява лесно, ефективно и възможно най-добре.

Благодарение на този фактор, магнезий глицинат се счита за изключително подходящ за хора с чувствителен храносмилателен тракт, тъй като не предизвиква често срещани проблеми като гастроинтестинални раздразнения. Освен това, глицинът, който е част от съединението, може да допълни положителните ефекти, като помага за релаксацията и подобряване на съня.

Този вид магнезий може да има положителен ефект при менструалните болки и мускулна треска.

Магнезий оксид

Магнезий оксид представлява форма на магнезий, където минералът е свързан с кислород. Този вид е известен с по-висока концентрация на самия минерал, което го прави атрактивен избор за тези, които търсят повече магнезий на доза. Въпреки това, тази форма може да бъде по-трудно усвоен от организма в сравнение с други варианти. Той често се използва поради своята икономичност и се среща в много хранителни добавки.

Магнезий цитрат

Магнезий цитрат е съединение, в което магнезият е свързан с цитрат, киселинен компонент. Този вид се отличава с добра биодостъпност, като се абсорбира по-лесно от организма в сравнение с оксида. Магнезий цитрат е чест избор за хора, които търсят комбинация от ефективност и цена. Той може да бъде особено полезен за тези, които искат да поддържат здравето на костите, ставите, мускулите и нервната система.

Магнезий таурат

Магнезий таурат е форма на магнезия, в която минералът е свързан с аминокиселина таурин. Този вид магнезий е често предпочитан за поддържане на сърдечното здраве и стабилизиране на кръвното налягане. Тауринът може да подпомогне релаксацията на сърдечния мускул и има антиоксидантни свойства. Магнезий таурат е подходящ за хора, които търсят минерал, способен да поддържа функцията на сърцето и същевременно предоставя пълният спектър от ползи.

Магнезий малат

Магнезий малат е форма на минерала, при която той е свързан с ябълкова киселина (малат). Този вид е известен със своите благоприятни ефекти върху енергийния обмен и редуциране на умората. Той се счита за особено полезен за хора с хронични болести, тъй като може да поддържа енергийния обмен и да подпомага облекчаването на симптомите на умора и изтощение.

Магнезий лактат

Магнезий лактат е форма, където минералът е свързан с лактатна киселина. Този вид е известен с по-добрата си биодостъпност в сравнение с оксида и карбоната. Благодарение на тази по-добра абсорбция, магнезий лактат се счита за подходящ за хора, които търсят ефективност и бърза асимилация на минерала в организма.

Всеки вид магнезий за пиене предоставя уникални предимства и се адаптира към различни нужди и предпочитания. Преди да изберете конкретен вид, е препоръчително да се консултирате със здравния си специалист и да вземете предвид индивидуалните си здравословни обстоятелства.

Основни ползи от приема на магнезий и за какво помага

Приемът на качествен магнезий е от съществено значение за поддържане на оптималното здраве на организма поради ролята, която този минерал изпълнява в множество биологични процеси. Магнезият участва в редица функции и предоставя различни ползи за организма:

Поддържане на здравето на костите и зъбите

Магнезият е от съществено значение за здравето на костите, ставите и зъбите, като участва в минерализацията и структурата им. Този минерал предотвратява загубата на минерали от костите и помага за предпазването от костни заболявания като остеопороза.

Релаксация на мускулите и управление на спазмите

Магнезият е неразделна част от правилната функция на мускулите, подпомагайки тяхната релаксация и контрол върху мускулните спазми. Този ефект предоставя облекчение от мускулното напрежение и помага за поддържането на оптималната функция на мускулно-скелетната система.

Регулиране на нервната система

Участието на магнезия в преноса на нервни сигнали и регулирането на функциите на нервната система го прави ключов фактор за поддържане на стабилността и ефективността й. Магнезият помага за управлението на нервната система, предпазвайки от нервни сривове и подобрявайки когнитивните функции.

Поддържане на сърдечното здраве

Магнезият е от съществено значение за сърдечната функция, стабилизирайки кръвното налягане и поддържайки ритъма на сърдечните удари. Този минерал също така подпомага предотвратяването на аритмии и други сърдечни проблеми, осигурявайки здравословно сърдечно-съдово състояние.

Подобряване на енергийния обмен

Магнезият участва в метаболитните процеси на клетките, които превръщат хранителните вещества в енергия. Това осигурява на организма необходимата енергия за нормалното функциониране и изпълнение на ежедневни задачи.

Помощ при редуциране на умората и стреса

Магнезият участва в синтезата на ATP, което е източник на енергия за клетките. Той също така регулира стресовите реакции и подпомага при редуцирането на умората. Този аспект е свързан с подобряване на общото чувство на благополучие и устойчивост към стрес.

Участие в синтеза на ДНК и РНК

Магнезият играе ключова роля в клетъчното делене и синтезата на ДНК и РНК. Този процес е важен за поддържането на нормалната структура и функция на клетките в организма, като осигурява правилната наследствена информация и клетъчна регенерация.

Подпомагане на функцията на инсулина

Магнезият участва в регулацията на глюкозата и подпомага правилната функция на инсулина. Този процес е от решаващо значение за контролирането на нивата на захар в кръвта и поддържането на стабилността на метаболизма.

Поддържане на здравето на женската репродуктивна система

Магнезият е важен за нормалното функциониране на женската репродуктивна система. Той участва в регулирането на хормоните и контролира менструалния цикъл, поддържайки баланса в репродуктивната система и оптимизирайки здравето й.

Подпомагане на здравето на нервите и мозъка

Магнезият е свързан с функциите на нервите и може да помогне за поддържането на здравето на мозъка. Той участва в преноса на нервни сигнали и помага за оптимизиране на когнитивните функции, предпазвайки от дегенеративни заболявания на мозъка и подобрявайки паметта и концентрацията.

Подобряване на съня

Магнезият може да помогне при безсъние и подобряване на качеството на съня. Този минерал участва в регулирането на невротрансмитерите, които са свързани със съня и релаксацията. Предоставяйки естествено успокояване на нервната система, спомага за заспиването и поддържането на здравословен сън.

Противовъзпалителен ефект

Магнезият играе важна роля в редуцирането на възпалителните процеси в организма. Този ефект може да помогне при заболявания и състояния, свързани с хронично възпаление, като например артрит и други.

Подпомагане здравето на храносмилателния тракт

Магнезият помага за регулиране на перисталтиката и облекчаването на храносмилателните проблеми. Този ефект подпомага здравословното функциониране на храносмилателния тракт, предотвратявайки затруднения в храносмилането и подпомагайки редовната дейност на червата.

Поддържане на здравето на кожата

Магнезият участва в процесите на обновяване и поддържане на здравето на кожата. Този минерал подпомага клетъчното възстановяване и поддържа еластичността и мекотата на кожата. Той също така може да помага при различни кожни проблеми, като акне и екзема.

Помощ при управлението на метаболитни заболявания

Този минерал има роля в управлението на нивата на глюкоза в кръвта и може да помага при метаболитни заболявания като диабет тип 2. Този минерал подпомага инсулиновата чувствителност, помагайки на тялото да контролира нивата на захар в кръвта по-ефективно и поддържайки метаболитната стабилност.

Форми на прием

Ето подробна информация за различните форми за прием:

Течен магнезий

Характеристики: Течният магнезий представлява формата на минерала в течна консистенция, предлагана в бутилки с дозатори за лесно дозиране.

Предимства: Този вид магнезий е изключително бързо и лесно усвоим от организма. Той се препоръчва особено на хора, които имат затруднения с гълтането на таблетки или капсули.

Недостатъци: Въпреки предимствата си, течният магнезий може да предизвика дразнения за някои хора, предимно поради вкуса си или консистенцията си.

Магнезий на прах

Характеристики: Този вид магнезий се предлага в прахообразна форма и обикновено се разтваря в течност.

Предимства: Магнезий на прах осигурява гъвкавост в дозирането, тъй като може да бъде добавен към напитки или храни. Този метод на прием е удобен за тези, които предпочитат разнообразни начини на консумация на добавки.

Недостатъци: Вкусът на магнезия на прах може да бъде проблематичен за някои хора, особено ако се слага във вода и консумира самостоятелно.

Магнезиеви таблетки

Характеристики: Таблетките са компактни форми на магнезий, които се приемат с вода или друга течност.

Предимства: Те са удобни, преносими и лесни за дозиране. Магнезиевите таблетки са популярни, тъй като предоставят прост начин за прием на необходимото количество минерали.

Недостатъци: Някои хора може да изпитват затруднения с гълтането на таблетки, особено ако се комбинират с други добавки или лекарства.

Магнезиеви капсули

Характеристики: Магнезиевите капсули съдържат минерала в течна или прахообразна форма и са предназначени за преглъщане.

Предимства: Те са удобни и подходящи за тези, които имат затруднения с гълтането. Магнезиевите капсули предоставят опция за бързо и лесно приемане на необходимите хранителни вещества.

Недостатъци: Въпреки удобството си, капсулите могат да се разграждат по-бавно от таблетките в организма.

Магнезиеви хапчета

Характеристики: Хапчетата съчетават магнезия с други добавки и са предназначени за преглъщане.

Предимства: Те могат да предоставят комбинирани ползи от различни съставки. Хапчетата са чест избор за тези, които предпочитат удобни форми на прием на добавки.

Недостатъци: Големината на хапчетата може да предизвика затруднения при гълтане, особено за хора с чувствителен гълтателен рефлекс.

Кой магнезий е най-добър и какъв да си купя да пия?

Изборът на най-добрия вид магнезий зависи от индивидуалните нужди и предпочитания. В следствие на това, следва да се вземат предвид няколко фактора:

Биоусвояемост

Магнезиевите добавки се абсорбират по различен начин в тялото. Например, магнезий глицинат и магнезий цитрат се считат за по-биоусвояеми от магнезий оксид. Глицинатът и цитратът подпомагат усвояването и транспортирането на магнезия в клетките, като същевременно не предизвикват значителни гастроинтестинални проблеми. За тези, които ценят ефективността на усвояване, формите с висока биоусвояемост като глицинат или цитрат могат да бъдат за предпочитане.

Стомашна толерантност

Магнезият може да предизвика различни степени на гастроинтестинални проблеми при някои хора. Например, магнезий оксид има по-висока концентрация на минерала, но същевременно може да причини диария или дискомфорт в стомаха поради ниска биоусвояемост. Магнезий глицинат, от друга страна, е мек за стомаха и рядко предизвиква диспептични симптоми. Така че, ако стомашната толерантност е от значение, избирането на по-лек за стомаха вариант като глицинат може да бъде предпочтително.

Индивидуални здравословни нужди

Видовете магнезий могат да имат различни ползи за здравето. Например, магнезий таурат е свързан с поддържането на сърдечното здраве, докато магнезий малат е известен с ползите си за енергийния обмен. Преди да си отговорите на въпроса какъв магнезий да си купя, е полезно да разберете своите конкретни здравословни цели и да се консултирате със здравен специалист.

Цена и бюджет

Цената на различните форми на магнезий може да варира значително. Магнезий оксид обикновено е по-икономичен вариант, докато някои от по-специализираните форми като глицинат, таурат или малат могат да бъдат по-скъпи. Правенето на баланс между цената и качеството на продукта може да бъде ключов фактор при определянето на това кой магнезий е най-добър за вас.

Форма на продукта

Магнезият се предлага в различни форми - таблетки, капсули, прах, течен и дори спрей за нанасяне върху кожата. Изборът на форма може да зависи от личните предпочитания, удобство и леснотата на прием. Например, някои хора предпочитат таблетки за удобството на приемане, докато други могат да предпочетат прах или течен за по-бързо усвояване. Това ще ви помогне да решите въпроса какъв магнезий да пия.

Най-добрия магнезий за сърцето и при екстрасистоли

Магнезий таурат се счита за най-добрия вид магнезий за сърцето. Това е форма, където минералът е свързан с аминокиселината таурин. Тази комбинация има специфични благоприятни ефекти върху сърцето и кръвоносната система. Тауринът също е известен със своите положителни влияния върху сърдечната функция.

Екстрасистолите, които представляват извънредни сърдечни съкращения, могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително дисбаланс в електролитите, като магнезия. Изборът на качествен вид магнезий може да бъде от съществено значение за тези, които се борят с екстрасистоли. В този контекст, магнезий таурат се счита за един от най-подходящите варианти за подпомагане на сърдечната функция и справяне с екстрасистолите.

Ползи за Сърцето:

 • Стабилизиране на кръвното налягане: Магнезий таурат може да помогне за поддържане на нормалните нива на кръвното налягане, което е ключов фактор за здравето на сърцето.

 • Подпомагане на сърдечния ритъм: Тази форма на магнезий е асоциирана с поддържане на нормалния сърдечен ритъм и предотвратяване на аритмии, което може да бъде полезно и при екстрасистоли.

 • Релаксация на сърдечните мускули: Магнезий таурат помага за релаксацията на сърдечните мускули, което може да бъде полезно за хора със сърдечни проблеми и за справяне с екстрасистолите.

Подходящ за:

 • Хора с интерес към поддържане на сърдечното здраве.
 • Тези, които имат проблеми със сърдечни аритмии, екстрасистоли или високо кръвно налягане.

Магнезий таурат е ефективен избор за подпомагане на сърдечното здраве, но винаги е важно да се има предвид, че резултатите могат да варират между индивидуалните случаи.

Най-добрия магнезий за крампи и изтръпване на ръцете

Магнезият играе ключова роля в правилното функциониране на мускулите и нервната система. За много хора, страдащи от мускулни крампи, изборът на подходящ вид магнезий може да бъде от съществено значение.

Изтръпването на ръцете може да бъде досадно и дразнещо явление, често свързано с различни фактори, включително магнезиев дефицит. Минералът играе важна роля в множество биологични процеси, включително нервната функция.

В този контекст, магнезий глицинат се откроява като един от най-подходящите варианти за предотвратяване и облекчаване на мускулните крампи и изтръпване на ръцете.

Характеристики: Магнезий глицинат, познат още като магнезий бисглицинат, е форма на минерала, при която минералът е свързан с аминокиселината глицин. Тази комбинация прави глицинат една от най-лесно усвоимите форми на магнезия, което е ключово за бързото и ефективно предоставяне на минерала в мускулните тъкани.

Ползи за мускулните крампи:

 • Релаксация на мускулите: Магнезий глицинат помага за релаксацията на мускулите, като подпомага възстановяването и поддържа гъвкавостта на мускулните тъкани. Може да бъде особено полезен при напрежение и изтръпване в ръцете.

 • Предотвратяване на спазмите: Редовното приемане на магнезий глицинат може да помогне за предотвратяване на нежеланите мускулни спазми и крампи.

 • Улесняване на мускулната функция: Този вид магнезий е свързан с подобряване на общата функция на мускулите, което може да допринесе за намаляване на честотата и интензивността на крампите.

 • Подобряване на нервната функция: Магнезий участва в преноса на нервни сигнали и регулира функциите на нервната система. При недостиг на магнезий, могат да възникнат проблеми като изтръпване на ръцете или нервно напрежение.

Подходящ за:

 • Хора, страдащи от често повтарящи се мускулни крампи или изтръпване на крайниците.
 • Тези, които търсят лесно усвоим и мек за стомаха вариант на магнезий.

Магнезий глицинат предоставя специфични предимства за тези, които търсят подходящ вариант за предотвратяване и облекчаване на мускулните крампи.

Най-добрият магнезий за спортисти

За спортистите и активните хора, поддръжката на оптималното ниво на магнезий в организма е от изключителна важност. Този минерал участва в множество биохимични процеси, които са от съществено значение за енергийния обмен, мускулната функция и общото здраве на спортистите.

Специално за спорт, различни форми на хубав магнезий могат да бъдат подходящи. Магнезиев малат и магнезиев таурат са две форми, които се отличават с по-добра биодостъпност и могат да бъдат предпочитани за спортове.

Ползи в спорта

 • Енергийен обмен: Магнезият е необходим за превръщането на хранителните вещества в енергия, което е от съществено значение за спортистите.

 • Мускулна функция и издръжливост: минералът участва в регулирането на мускулната функция и може да подпомогне издръжливостта при физическо натоварване.

 • Релаксация на мускулите: Помага за предотвратяване на мускулните спазми и подпомага релаксацията след интензивно упражнение.

 • Регулиране на електролитния баланс: Задължителен елемент за поддържане на баланса на електролитите, особено при потене през физическа активност.

Подходящ за:

 • Спортисти и активни хора, които изпитват интензивно физическо натоварване.
 • Тези, които търсят магнезиева добавка с по-добра биодостъпност.

Магнезий за сън

Магнезият играе важна роля в регулацията на съня и отпускането на нервната система. Дефицитът от този минерал може да бъде свързан с проблеми като безсъние и лош сън. В този контекст, магнезият може да бъде полезен като добавка за подпомагане на здравословния сън.

Магнезиев цитрат и магнезиев глицинат са форми, които се считат за по-подходящи за подпомагане на съня. Те се отличават с по-добра биодостъпност и способността си да релаксират нервната система.

Ползи за съня:

 • Релаксация на нервната система: Магнезият помага за релаксацията на нервите и мускулите, което може да подпомогне заспиването и регулиране на нервното напрежение.

 • Регулиране на мелатонина: Магнезият участва в производството на мелатонин, хормонът, регулиращ съня.

 • Противодействие на стреса: Минералът може да помогне в справянето със стреса и напрежението, които често са причините за затрудненията със съня.

Подходящ за:

 • Хора, които изпитват затруднения със заспиването или поддържането на сън.
 • Тези, които търсят природен начин за подпомагане на здравословния сън.

Колко време да се приема магнезий

Периодът, в който трябва да се приема магнезий, може да зависи от конкретните нужди и цели на човека. Някои хора може да приемат добавки като част от рутината си за продължителен период, докато други може да го включат временно за подпомагане на конкретни здравословни проблеми. Ето няколко сценария за това колко време се пие:

Ежедневен прием

Мнозина избират да включат магнезия в ежедневната си хранителна добавка за продължителен период, особено ако имат нужда от подкрепа за общото си здраве.

Периоди на стрес или интензивна физическа активност:

При стресови периоди или интензивна физическа активност, когато тялото може да изпита увеличена нужда от магнезий, може да се реши краткосрочен цикъл с по-висока доза.

За подпомагане на определени здравословни състояния

Ако минералът се използва за подпомагане на конкретни здравословни състояния като например проблеми със съня, крампи или стрес, колко време да се пие магнезий може да бъде решено от продължителността на проблема.

Общо взето, колко време да се пие магнезий зависи от целите и здравословното състояние на човека.

Препоръчителна дневна доза магнезий

Препоръчителната дневна доза на магнезий може да варира в зависимост от възрастта, пола - мъже или жени, здравословното състояние и индивидуалните нужди на човека. Въпреки това, ето някои общи насоки и препоръки ако се питате колко магнезий трябва да приемаме на ден:

За възрастни:

Обичайно, препоръчителната дневна доза за възрастни може да бъде в рамките на 300 мг до 400 мг магнезий максимална доза. Тази доза може да варира в зависимост от индивидуалните нужди и здравословното състояние.

За бременни и кърмещи жени:

Бременните жени обикновено имат по-високи нужди от магнезий, и препоръчителната доза може да бъде увеличена до приблизително 350 мг до 450 мг. Кърмещите жени също могат да имат повишени нужди.

За деца:

Децата обикновено имат по-ниски нужди от магнезий в сравнение с възрастните. Препоръчителната доза за деца може да бъде в рамките на 80 мг до 240 мг в зависимост от възрастта.

Индивидуални изисквания:

Индивидуалните нужди за това колко магнезий да пиете на ден могат да се различават в зависимост от здравословното състояние, нивата на активност, диетата и други фактори.

При специфични състояния:

В някои случаи, когато хората изпитват дефицит на магнезий или имат специфични здравословни състояния, лекарите могат да препоръчат по-висока максимална доза на ден.

Лична реакция и толерантност:

Някои хора могат да понасят по-висока дозировка магнезий, докато други може да изпитват странични ефекти при по-ниски дози.

Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, преди да променяте дозата на магнезий, особено ако имате здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Кога и как се пие магнезий

Времето за прием на хубав магнезий може да зависи от индивидуалните предпочитания и цели, но ето някои общи насоки:

Кога се пие

Магнезият може да се приема през целия ден, но мнозинството хора предпочитат да го приемат вечер. Приемането вечер може да помогне за релаксация и подготовка на тялото за по-спокоен сън.

Преди или след тренировка

Магнезият може да се приема преди или след тренировка, но е добре да избягвате високи дози преди физическа активност, особено ако не сте го приемали преди това. Приемът след тренировка може да помогне за възстановяване на мускулите.

Преди или след хранене

Магнезият може да се приема преди или след хранене в зависимост от личните предпочитания. Ако приемането на магнезий ви предизвиква дразнения на стомаха, можете да опитате да го включите след храненето си.

Разпределение през деня

Ако приемате по-високи дози магнезий през деня, разпределението между сутринта и вечерта може да бъде ефективно за някои хора.

Колко време преди сън

Ако приемате магнезий за подпомагане на съня, може да го приемате 30-60 минути преди лягане.

Странични ефекти и потенциални вреди от приема на хранителни добавки с магнезий

Въпреки че магнезият е важен минерал, има множество ползи и играе ключова роля в множество биологични процеси, приемането му трябва да се осъществява с внимание и под наблюдение. Ето някои потенциални странични ефекти и вреди при неправилния или прекомерен прием на магнезий:

 • Диария: Прекомерният прием на магнезий може да предизвика диария. Този страничен ефект е чест, особено при прием на магнезиеви соли, като магнезиев оксид.
 • Стомашни проблеми: Някои хора могат да изпитват неудобства в стомаха, като например газове и болки, след прием на магнезий.
 • Хипермагнезия: Продължителният и прекомерен прием на магнезий може да доведе до състояние, наречено хипермагнезия, което се характеризира с прекомерно високи нива на магнезий в организма.
 • Взаимодействие с лекарства: Магнезиевите добавки могат да взаимодействат със някои лекарства, включително антибиотици, дигоксин и др.
 • Алергични реакции: В редки случаи, хора могат да имат алергични реакции към магнезий, което може да включва сърбеж, обрив или оток.
 • Прекомерна доза при бременност и кърмене: Прекомерният прием по време на бременност и кърмене може да има негативни ефекти, поради което е важно да се консултирате със здравен специалист преди започване на прием на добавки.
 • Проблеми с бъбреците: Хора с проблеми с бъбреците трябва да бъдат внимателни с приема на магнезиеви добавки, тъй като излишъкът от минерала може да бъде трудно изхвърлен от бъбреците.

Най-добрият магнезий за вас може да зависи от различни фактори, включително цена, формата на продукта и личните ви предпочитания. На пазара се предлагат различни варианти за пиене, включително магнезий на прах, течен и на таблетки. Важно е да сравните цените и да изберете формата, която отговаря на вашите изисквания за лесно приложение и усвояемост. Независимо от избора ви, внимателно изучете етикета на продукта и консултирайте се със здравен специалист, за да определите най-подходящата доза и форма за вашия индивидуален случай.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон