Млечен протеин

Показани 1 от 15 | 15 (1 Страници)

Аминокиселините са в основата на всички протеини. Тези хранителни вещества са жизненоважни за човешкото тяло, тъй като са основният строителен материал за мускулите и всички тъкани. Също така участват в метаболитните процеси, осигуряват функционирането на имунната система, мозъка и нервната система.

Познати са общо 20 аминокиселини. Дванадесет от тях тялото е в състояние да синтезира самостоятелно, те се наричат ​​взаимозаменяеми. Останалите 8 са незаменими и трябва да се набавят с храната. В тялото протеините се разпадат на отделни градивни елементи на аминокиселини, от които се образуват протеините, необходими за изграждането на човешкото тяло.

Млечен протеин - цена, ползи и дозировка

Млечният протеин е най-лесно смилаемият. Основата на млечния протеин е казеинът (до 90%) и суроватката. Съотношението на два протеина зависи от вида на млякото: краве, козе, овче, кобилешко.

Казеинът осигурява дълготрайно насищане и снабдява тялото с енергия. Необходим е за синтеза на хормони, укрепване на ноктите и косата, подобряване на съсирването на кръвта и стимулиране на нервната система. Спортистите често го използват за изграждане на мускулна маса. А лекарите го препоръчват за интравенозно хранене на пациенти, които не могат да се хранят сами.

Суроватъчният млечен протеин се усвоява най-лесно и бързо. Често се включва в хранителните добавки за спортисти. Веднъж попаднали в тялото след тренировка, тези протеини незабавно се използват от тях за възстановяване на мускулите. При редовна употреба на млечен протеин се ускорява изгарянето на мазнините, което допринася за загуба на тегло без загуба на мускулна маса.

Тялото не усвоява напълно протеините от храните. Но млечният протеин е уникален с това, че се усвоява почти на 100%. Въпреки това скоростта на усвояване на казеина и суроватката е различна.

Казеинът се усвоява бавно, но пък по-лесно. Той не изисква много усилия от страна на организма, тоест, е от тези, които лесно се смилат. И благодарение на постепенното си разпадане, осигурява равномерно и дългосрочно снабдяване с аминокиселини на кръвта, а оттам и на вътрешните органи и тъкани.

Тази характеристика на казеина е от огромна полза за спортистите. Ето защо те често пият мляко преди лягане - за да снабдят мускулите със строителен материал за цяла нощ и да осигурят качественото им възстановяване след тренировъчен ден.

Внимание! Суроватъчните протеини се усвояват моментално и почти веднага се използват от тялото по предназначение. Например, за възстановяване на мускулите след спорт или тежка физическа работа.

Също така се смята, че млечният протеин спомага за намаляване на общите нива на раздразнителност и е безценен при стресова ситуация. Той способства за намаляване производството на кортизол и увеличаване на производството на серотонин. Същият фактор има положителен ефект върху способността на организма за продуктивен сън и почивка.

Продуктът в момента е изчерпан. Въведете вашия имейл адрес по-долу и ние ще ви уведомим веднага щом продуктът е наличен.
Email
Телефон